Eind april was er groot nieuws voor Maarten Vanhoyland, psychologisch consulent bij ons Psychodiagnostisch Centrum (PDC). Samen met twee collega’s uit Nederland ontving hij de Rorschach Literature Award voor een artikel dat in het internationaal tijdschrift Rorschachiana gepubliceerd werd. De Rorschach Literature Award  is een erkenning die jaarlijks uitgereikt wordt door R-PAS (Rorschach Performance-based Assessment System). Het is een award om collega’s in het werkveld te belonen voor hun literaire inspanningen. Het onderliggend doel is om research/communicatie te stimuleren rond Rorschach en het bijhorende R-PAS-systeem.

Wie de naam Rorschach hoort, denkt wellicht meteen aan de bekende inktvlekken die Hermann Rorschach in 1921 creëerde. Tien platen, gaande van vage tot meer duidelijke stimuli, waarover gevraagd wordt wat ze zouden kunnen zijn. Deze vorm van diagnostiek wordt vaak gebruikt in OPZC Rekem omdat het een inzicht geeft in hoe zorgvragers naar de wereld kijken en deze interpreteren. Het biedt een unieke inkijk in onderliggende dynamieken en heeft een grote meerwaarde in het in kaart brengen van onder andere psychose en persoonlijkheid.

Maarten is co-auteur van het artikel ‘Implementation of the Rorschach in an Evidence-Based Setting’. Hij schreef het samen met Inge Van Laer en Hilde De Saeger van de Viersprong te Nederland. Ze kennen elkaar door hun gemeenschappelijke interesse in het werken met de Rorschach. “Zowel in de Viersprong als in OPZC Rekem merkten we dat het niet altijd evident is om een organisatie, collega’s, zorgvragers  en studenten te overtuigen van de meerwaarde van het gebruik van de Rorschach/R-PAS. In het artikel omschrijven we op welke manier een draagvlak gevonden kan worden,” aldus Maarten, die zelf ook als Research Assistant werkt voor R-PAS.

En dit draagvlak werd gevonden, zowel intern als op nationaal niveau. Maarten kreeg de gelegenheid om zijn collega’s van het PDC en KeFor te trainen in het gebruik van de R-PAS. Anderzijds werd hij door VRT geïnterviewd ter ere van de 100ste sterfdatum van Hermann Rorschach, om uitleg te geven over de werking van het instrument en de huidige relevantie ervan voor het werkveld.